De hoogste kwaliteit voor de laagste prijs

Vlees

Iedereen kan een stukje vlees braden. Maar het mooi bruin bakken en er tegelijkertijd voor zorgen dat het lekker mals en sappig blijft? Da’s niet zo simpel! Wij geven je mee hoe je het best vlees klaarmaakt.

Hoe zorg je ervoor dat je vlees sappig blijft?

 

Je vlees kan bij het bakken zijn sappen verliezen door een te grote overgang van koud naar warm. Daardoor kan het ook aan smaak en textuur inboeten. Om dat te vermijden, haal je het vlees best een uur voor het braden uit de koelkast om het op kamertemperatuur te laten komen. Voor "slow cooking" is je vlees het best op een temperatuur van ca. 20 °C.

Hoe weet je dat je rumsteak gebakken is zoals jij wilt?

 

Tijd voor de truc met de hand! Wil je de steak bleu (nog rauw vanbinnen), druk dan met je rechterwijsvinger op de muis van je linkerhand. Druk de steak daarna in en vergelijk de hardheid. Voor saignant (half rauw vanbinnen) plaats je de linkerwijsvinger op de punt van de linkerduim en test je de muis weer om te vergelijken met de steak. Die is nu iets steviger. Liever à point (half doorbakken)? Zet dan je linkermiddelvinger op je linkerduim en herhaal de vergelijking. Voor een steak die bien cuit is (doorbakken) zet je je linkerpink op je linkerduim en vergelijk je dan de muis van je hand met de hardheid van de steak.

Hoe voorkom je dat hamburgers aan de pan blijven plakken?

 

Maak je pan heel heet en vet hem in met wat plantaardige olie. Druk zeker niet met een spatel op de burgers tijdens het bakken. Dan verlies je kostbare en lekkere sappen en zal de burger moeilijker loskomen van de bodem van de pan.

Hoe vul je gehaktballen met mozzarella?

 

Druk de porties gehakt plat tot ronde schijfjes, leg er een bolletje mozzarella op en knijp het vlees rondom dicht tot een balletje.