Bloemkooltoastjes met gravad lax

Bloemkooltoastjes met gravad lax
MoeilijkheidMakkelijk
Koken12:20 u

Voorbereiding

    Let op: de zalm moet minstens 12 uur marineren. Bereid hem dus de dag van tevoren en laat hem een nacht in de koelkast staan.

  1. Maak eerst de marinade. Meng het zout met de bruine suiker, witte suiker en de vodka in een diepe ovenschaal.

  2. Rasp de schil van de citroen. Schil de appels en rasp samen met de gekookte rode biet fijn.

  3. Meng de citroenzeste, de appel en de geraspte biet met het zoutmengsel.

  4. Dep de zalm goed droog met keukenpapier en leg hem in de schaal. Bedek hem volledig met de marinade en doe er huishoudfolie over. Duw de folie goed aan en laat de zalm minstens 12 uur marineren in de koelkast.

  5. Verwarm de oven voor op 200°C. Spoel de bloemkool en verdeel in roosjes. Maal fijn in de blender. Doe ze in een schaaltje en zet 5 minuten in de microgolfoven. Laat een beetje afkoelen. Meng met 1 geplet teentje knoflook, de geraspte kaas, 1 ei en kruid met peper en zout.

  6. Leg 4 hoopjes van het bloemkoolmengsel op een bakplaat. Duw ze plat tot 0,5 cm dikte. Gebruik serveerringen als je mooie ronde vormpjes wilt. Schuif de bloemkooltoastjes 25 minuten in de oven.

  7. Breng in een kookpot water aan de kook met een scheutje azijn. Zet het vuur zachter tot het water net niet meer kookt. Maak een draaikolkje in het water met een lepel en breek hierboven één voor één de eieren. Pocheer telkens 3 minuten en laat afkoelen in ijskoud water. Doe dit nu voor elk eitje apart.

  8. Schep met een parisiennelepel bolletjes uit de avocado’s en besprenkel met citroensap om verkleuring te voorkomen.

  9. Beleg de bloemkooltoastjes met bolletjes avocado, een plakje zalm en een gepocheerd eitje. Kruid met peper en zout.

  10. Schil de asperges en kook gaar gedurende 6 à 8 minuten. Snij ze in stukken. Bestrooi met peper en zout, besprenkel met een beetje olijfolie en werk af met de bieslook.