Gelakte kalkoen met in Iberische bellota gerolde worteltjes en krokante ovenwedges

Gelakte kalkoen met in Iberische bellota gerolde worteltjes en krokante ovenwedges
MoeilijkheidMakkelijk
Koken2:35 u

Voorbereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220°C. Pel de uien en snij in partjes. Schil de wortelen en halveer ze in de lengte. Leg de uien en wortelen in een grote ovenschaal. Leg er de kalkoen op. Vul de kalkoen met 1 gehalveerde mandarijn en de tijmtakjes. Kruid vanbinnen met peper en zout. Bind de poten samen met keukentouw.

  2. Rasp de schil van de andere mandarijn en pers hem uit. Meng de zeste en sap onder de zachte boter. Meng er nog wat verse tijmblaadjes onder en kruid met peper en zout. Bestrijk er de volledige kalkoen mee. Zet 30 minuten in de oven.

  3. Verlaag de oventemperatuur naar 175°C. Breng de porto met de suiker aan de kook en laat 3 minuten inkoken. Bestrijk de kalkoen met het portomengsel en zet opnieuw 1 uur en 40 minuten in de oven. Bedruip de kalkoen regelmatig met het mengsel. Dek de kalkoen na het bakken af met folie en laat zo nog 30 minuten rusten.

  4. Boon de aardappelen schoon en kook ze beetgaar in licht gezouten water. Schil de wortelen en halveer de dikkere exemplaren in de lengte. Wikkel een plakje bellota rond elke wortel en leg ze in een ovenschaal. Snij met een scherp mesje de schil van de sinaasappel. Leg de sinaasappelschil tussen de wortelen. Pers er de helft van de sinaasappel over. Druppel er nog wat olijfolie en de honing over en kruid met peper en zout. Zet 15 minuten mee in de oven.

  5. Roer de azijn los met de suiker. Giet de aardappelen af en snij ze in wedges. Hussel ze met een scheutje olijfolie en de suikerazijn. Kruid met het chilipiment. Spreid ze uit over een bakplaat en kruid met zout. Zet 15 min in de oven. Draai ze halverwege om. Bestrooi voor het serveren met de peterselie.

  6. Giet het braadvocht van de kalkoen door een zeef en laat nog even inkoken. Bind de saus eventueel met sausbinder. Serveer de gelakte kalkoen met de worteltjes, de aardappelwedges en het sausje.