De hoogste kwaliteit voor de laagste prijs
Haantje met gedroogde vruchten en aardappelgratin

Het recept is toegevoegd aan je favorieten.

Toon favorieten

Het recept is verwijderd uit je favorieten.

Toon favorieten

Er is een fout opgetreden. Probeer het nog een keer.

Ingrediënten

Haantjes Haantje6
Gemengd gehakt Gemengd gehakt350 g g
Paneermeel Paneermeel4 el el
Eieren Ei1
Sjalotten Sjalot
(fijngesnipperd)
2
Gedroogde vruchten Gedroogd fruit
(abrikozen, rozijnen en pruimen, fijngehakt)
Appels Appel
(in blokjes )
1
Pistachenoten Pistachenoot30 g g
Gerookt spek Gerookt spek
(ontbijtspek)
12 sneetjes sneetje
Porto Porto0,5 dl dl
Kippenbouillon Kippenbouillon3 dl dl
Kookroom Kookroom
Boter Boter
Peterselie Peterselie takjes takje
Peper Peper
Zout Zout

Voor het bijgerecht:

Wortelen Wortel700 g g
Platte peterselie Platte peterselie
(gehakt)
2 el el
Citroensap Citroensap3 cl cl
Suiker Suiker2 el el
Boter Boter20 g g

Voor de aardappelgratin:

Aardappelen Aardappel
(geschild, in dunne schijfjes )
12
Kookroom Kookroom500 ml ml
Teentjes knoflook Teentje knoflook
(geperst )
2
Geraspte kaas naar keuze Geraspte kaas naar keuze200 g g

Haantje met gedroogde vruchten en aardappelgratin

Je vindt dit recept leuk.

Je vindt dit recept niet meer leuk.

Er is een fout opgetreden. Probeer het nog een keer.

1:40 u.
(4)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Voeg het ei, paneermeel, appelblokjes, sjalotten, een handvol gedroogde vruchten en de noten bij het gehakt en meng alles goed door elkaar. Kruid met peper en zout.
  3. Kruid de haantjes vanbinnen en vanbuiten met peper en zout. Vul ze met het gehakt en bind de pootjes dicht met keukentouw. Bedek de rug telkens met 2 plakjes spek. Beboter een grote ovenschaal en schik er de haantjes in. Zet 35 à 40 minuten in de oven.
  4. Breng de aardappelschijfjes op smaak met de knoflook, peper en zout en schik ze in een ingevette ovenschaal. Giet er de room over en bestrooi met de kaas. Zet 30 minuten mee in de oven.
  5. Schil ondertussen de wortelen en snij in de lengte door. Verhit een klont boter in een koekenpan en roerbak de wortelen 3 minuten. Voeg het citroensap en een scheutje water toe en laat een vijftal minuten stoven. Strooi er de suiker over en laat het kookvocht bijna volledig inkoken. Kruid met peper en zout en strooi er de peterselie over.
  6. Haal de haantjes uit de oven en laat 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. Giet het vocht uit de ovenschaal door een zeef in een steelpan en laat samen met de porto en de bouillon inkoken. Giet er de room bij en laat weer inkoken. Zet het vuur laag en voeg al roerend de boterklontjes toe tot de saus de gewenste dikte heeft.
  7. Serveer de haantjes met de wortelen en de aardappelgratin. Geef er de saus apart bij.