De hoogste kwaliteit voor de laagste prijs
Kerstkoekjes

Het recept is toegevoegd aan je favorieten.

Toon favorieten

Het recept is verwijderd uit je favorieten.

Toon favorieten

Er is een fout opgetreden. Probeer het nog een keer.

Ingrediënten

Rendiermerengues

Eiwitten Eiwit
(op kamertemperatuur)
2
Suiker Suiker60 g g
Poedersuiker Poedersuiker
(maak je zelf door kristalsuiker te blenden)
60 g g
Sausbinder Sausbinder
(of maïszetmeel)
0,5 tl tl
Azijn Azijn0,5 tl tl
Cacaopoeder Cacaopoeder1 tl tl
Gedroogde veenbessen Gedroogde veenbessen
Smeltchocolade Smeltchocolade100 g g

Basisdeeg kerstkoekjes

Boter Boter
(op kamertemperatuur )
75 g g
Suiker Suiker100 g g
Eieren Ei1
Vanillesuiker Vanillesuiker8 g g
Tarwebloem Tarwebloem200 g g
Bakpoeder Bakpoeder0,5 tl tl

Kerststerretjes

Citroenbonbons Citroenbonbons50 g g
Fruitbonbons Fruitbonbons50 g g

Kerstkoekjes

Je vindt dit recept leuk.

Je vindt dit recept niet meer leuk.

Er is een fout opgetreden. Probeer het nog een keer.

2:40 u.
(5)

Bereiding

Rendiermerengues: 40 stuks - 90 min

  1. Klop het eiwit stijf, voeg beide suikers, sausbinder of maïszetmeel en azijn toe en blijf kloppen tot het pieken vormt en mooi glanst. Mix vervolgens de cacao eronder.
  2. Doe het beslag in een spuitzak en maak schuine toefjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Plaats er een rode neus (veenbes) op.
  3. Verwarm de oven voor op 90°C. Laat 90 minuten in de oven drogen. Tip: zet de ovendeur op een kier, zodat het vocht weg kan. Laat in de oven afkoelen.
  4. Smelt de chocolade, doe in een spuitzak en teken geweien op het bakpapier. Laat opstijven.
  5. Maak de geweien voorzichtig los. Doe er een beetje gesmolten chocolade op en lijm de merengues vast aan de geweien. Teken ogen met gesmolten chocolade. Laat even drogen.

Basisdeeg kerstkoekjes: 16 stuks - 7 à 10 min

  1. Meng de boter met de suiker. Voeg het ei en de vanillesuiker toe. Zeef de bloem boven het beslag en roer er het bakpoeder onder. Vorm een bal en laat het deeg even opstijven in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier en steek er met vormpjes koekjes uit.
  3. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze 7 tot 10 minuten of tot ze licht beginnen kleuren. Laat afkoelen op een rooster.

Variant 1: Letterkoekjes - 5 à 7 min

Maak voor je gasten leuke geschenkzakjes met letters die samen een boodschap vormen, bijvoorbeeld Happy 2018.

Variant 2: Familieportret - 7 à 10 min

Maak met het basisrecept ronde koekjes. Teken voor je ze in de oven stopt met een cocktailprikker gezichtjes op de Koekjes. Afgekoeld? Teken dan met gesmolten chocolade snorren, baarden, krullen... op de koekjes. Leg ze als een soort van gepersonaliseerde naamkaartjes op de borden, bijvoorbeeld je tante met krullen, opa met een bril, papa met een baard…

Variant 3: 30 kerststerretjes - 12 à 14 min

  1. Maak het basisrecept. Doe de snoepjes per kleur in een zak met sluiting en klop ze met een deegrol in kleine stukjes.
  2. Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier. Steek stervormige koekjes uit en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Steek het binnenste uit met een kleinere stervorm.
  3. Vul het binnenste van de koekjes met de snoepkruimels. Bak de koekjes 12 tot 14 minuten in de oven. Laat afkoelen.