
Het recept is toegevoegd aan je favorieten.
Toon favorietenHet recept is verwijderd uit je favorieten.
Toon favorietenEr is een fout opgetreden. Probeer het nog een keer.
Ingrediënten
Rendiermerengues
Eiwitten
Eiwit (op kamertemperatuur) | 2 | |
Suiker Suiker | 60 g g | |
Poedersuiker
Poedersuiker (maak je zelf door kristalsuiker te blenden) | 60 g g | |
Sausbinder
Sausbinder (of maïszetmeel) | 0,5 tl tl | |
Azijn Azijn | 0,5 tl tl | |
Cacaopoeder Cacaopoeder | 1 tl tl | |
Gedroogde veenbessen Gedroogde veenbessen | ||
Smeltchocolade Smeltchocolade | 100 g g |
Basisdeeg kerstkoekjes
Boter
Boter (op kamertemperatuur ) | 75 g g | |
Suiker Suiker | 100 g g | |
Eieren Ei | 1 | |
Vanillesuiker Vanillesuiker | 8 g g | |
Tarwebloem Tarwebloem | 200 g g | |
Bakpoeder Bakpoeder | 0,5 tl tl |
Kerststerretjes
Citroenbonbons Citroenbonbons | 50 g g | |
Fruitbonbons Fruitbonbons | 50 g g |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listKerstkoekjes
Je vindt dit recept leuk.
Je vindt dit recept niet meer leuk.
Er is een fout opgetreden. Probeer het nog een keer.
Bereiding
Rendiermerengues: 40 stuks - 90 min
- Klop het eiwit stijf, voeg beide suikers, sausbinder of maïszetmeel en azijn toe en blijf kloppen tot het pieken vormt en mooi glanst. Mix vervolgens de cacao eronder.
- Doe het beslag in een spuitzak en maak schuine toefjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Plaats er een rode neus (veenbes) op.
- Verwarm de oven voor op 90°C. Laat 90 minuten in de oven drogen. Tip: zet de ovendeur op een kier, zodat het vocht weg kan. Laat in de oven afkoelen.
- Smelt de chocolade, doe in een spuitzak en teken geweien op het bakpapier. Laat opstijven.
- Maak de geweien voorzichtig los. Doe er een beetje gesmolten chocolade op en lijm de merengues vast aan de geweien. Teken ogen met gesmolten chocolade. Laat even drogen.
Basisdeeg kerstkoekjes: 16 stuks - 7 à 10 min
- Meng de boter met de suiker. Voeg het ei en de vanillesuiker toe. Zeef de bloem boven het beslag en roer er het bakpoeder onder. Vorm een bal en laat het deeg even opstijven in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit tussen twee vellen bakpapier en steek er met vormpjes koekjes uit.
- Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ze 7 tot 10 minuten of tot ze licht beginnen kleuren. Laat afkoelen op een rooster.
Variant 1: Letterkoekjes - 5 à 7 min
Maak voor je gasten leuke geschenkzakjes met letters die samen een boodschap vormen, bijvoorbeeld Happy 2018.
Variant 2: Familieportret - 7 à 10 min
Maak met het basisrecept ronde koekjes. Teken voor je ze in de oven stopt met een cocktailprikker gezichtjes op de Koekjes. Afgekoeld? Teken dan met gesmolten chocolade snorren, baarden, krullen... op de koekjes. Leg ze als een soort van gepersonaliseerde naamkaartjes op de borden, bijvoorbeeld je tante met krullen, opa met een bril, papa met een baard…
Variant 3: 30 kerststerretjes - 12 à 14 min
- Maak het basisrecept. Doe de snoepjes per kleur in een zak met sluiting en klop ze met een deegrol in kleine stukjes.
- Verwarm de oven voor op 180°C. Rol het deeg uit tussen 2 vellen bakpapier. Steek stervormige koekjes uit en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Steek het binnenste uit met een kleinere stervorm.
- Vul het binnenste van de koekjes met de snoepkruimels. Bak de koekjes 12 tot 14 minuten in de oven. Laat afkoelen.