De hoogste kwaliteit voor de laagste prijs
Kerstpastei met een strikje

Het recept is toegevoegd aan je favorieten.

Toon favorieten

Het recept is verwijderd uit je favorieten.

Toon favorieten

Er is een fout opgetreden. Probeer het nog een keer.

Ingrediënten

Uien Ui2
Stengels selder Stengel selder
(groene)
4
Bloemkolen Bloemkool
(in roosjes)
1
Teentjes knoflook Teentje knoflook2
Kidneybonen Kidneybonen100 g g
Currypoeder Currypoeder1 el el
Paprikapoeder Paprikapoeder1 el el
Tomatenpuree Tomatenpuree70 g g
Groentebouillon Groentebouillon500 ml ml
Amandelnoten Amandelnoot100 g g
Gedroogde vruchten Gedroogd fruit100 g g
Oude kaas Oude kaas
(geraspt)
150 g g
Eieren Ei4
Yoghurt Yoghurt200 ml ml
Koriander Koriander1 el el
Peterselie Peterselie2 el el
Lente-uitjes Lente-ui2
Olijfolie Olijfolie
Peper Peper
Zout Zout

Voor het deeg:

Tarwebloem Tarwebloem450 g g
Melk Melk200 ml ml
Boter Boter100 g g
Eieren Ei1
Zout Zout2 tl tl

Kerstpastei met een strikje

Je vindt dit recept leuk.

Je vindt dit recept niet meer leuk.

Er is een fout opgetreden. Probeer het nog een keer.

1:45 u.
(5)

Bereiding

  1. Hak de amandelen fijn en halveer de gedroogde vruchten. Snipper de ui en snij de selder klein. Hak de koriander fijn en snij de lente-ui in ringen. Maal de bloemkoolroosjes fijn in een blender. Verwarm een scheut olijfolie in een grote pan. Fruit hierin de ui, look en selder. Voeg het currypoeder, paprikapoeder en de tomatenpuree toe en schep om. Roer er de bloemkoolrijst en de kidneybonen onder. Blus met de bouillon en laat 20 minuten op een zacht vuur pruttelen. Schep af en toe om. Zet het vuur uit en laat wat afkoelen.
  2. Vet een springvorm van 22 centimeter doorsnede in en bestuif met bloem. Meng voor het deeg het zout onder de bloem. Doe de melk, boter en 150 ml water in een steelpan en warm langzaam op tot de boter gesmolten is. Giet alles bij de bloem en roer stevig door.
  3. Verwarm de oven voor op 180°C. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed nog even goed door. Neem 2/3de van het deeg, rol het uit en bekleed er de springvorm mee. Laat de randen wat overhangen. Klop de eieren los. Roer de amandelen, kaas en gedroogde vruchten door het bloemkoolmengsel. Schep er vervolgens de eieren en de peterselie onder. Kruid met peper en zout.
  4. Schep de vulling in de beklede springvorm. Rol het resterende deeg uit en leg dit bovenop de vulling. Maak enkele inkepingen in het deeg. Snij de randen bij en rol de restje deeg opnieuw uit. Maak met het deeg een mooie strik. Klop het ei los en kleef er de struik mee op het deeg. Bestrijk de hele bovenkant met het ei en zet 1 uur in de oven. Dek de pastei af met aluminiumfolie als de bovenkant te snel donker wordt.
  5. Kruid de yoghurt met peper en zout en serveer als sausje bij de pastei.

TIP: je kan hiervoor ook kant-en-klaar kruimeldeeg gebruiken. Drie vellen deeg volstaan.