Kerstpastei met een strikje

Kerstpastei met een strikje
MoeilijkheidMakkelijk
Koken1:45 u

Voorbereiding

  1. Hak de amandelen fijn en halveer de gedroogde vruchten. Snipper de ui en snij de selder klein. Hak de koriander fijn en snij de lente-ui in ringen. Maal de bloemkoolroosjes fijn in een blender. Verwarm een scheut olijfolie in een grote pan. Fruit hierin de ui, look en selder. Voeg het currypoeder, paprikapoeder en de tomatenpuree toe en schep om. Roer er de bloemkoolrijst en de kidneybonen onder. Blus met de bouillon en laat 20 minuten op een zacht vuur pruttelen. Schep af en toe om. Zet het vuur uit en laat wat afkoelen.

  2. Vet een springvorm van 22 centimeter doorsnede in en bestuif met bloem. Meng voor het deeg het zout onder de bloem. Doe de melk, boter en 150 ml water in een steelpan en warm langzaam op tot de boter gesmolten is. Giet alles bij de bloem en roer stevig door.

  3. Verwarm de oven voor op 180°C. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed nog even goed door. Neem 2/3de van het deeg, rol het uit en bekleed er de springvorm mee. Laat de randen wat overhangen. Klop de eieren los. Roer de amandelen, kaas en gedroogde vruchten door het bloemkoolmengsel. Schep er vervolgens de eieren en de peterselie onder. Kruid met peper en zout.

  4. Schep de vulling in de beklede springvorm. Rol het resterende deeg uit en leg dit bovenop de vulling. Maak enkele inkepingen in het deeg. Snij de randen bij en rol de restje deeg opnieuw uit. Maak met het deeg een mooie strik. Klop het ei los en kleef er de struik mee op het deeg. Bestrijk de hele bovenkant met het ei en zet 1 uur in de oven. Dek de pastei af met aluminiumfolie als de bovenkant te snel donker wordt.

  5. Kruid de yoghurt met peper en zout en serveer als sausje bij de pastei.

  6. TIP: je kan hiervoor ook kant-en-klaar kruimeldeeg gebruiken. Drie vellen deeg volstaan.