De hoogste kwaliteit voor de laagste prijs
Klassiek geroosterde en gevulde kalkoen met honingworteltjes, krieltjes en vleesjus

Het recept is toegevoegd aan je favorieten.

Toon favorieten

Het recept is verwijderd uit je favorieten.

Toon favorieten

Er is een fout opgetreden. Probeer het nog een keer.

Ingrediënten

Kalkoenen Kalkoen3 - 4 kg kg
Gehakt Gehakt300 g g
Veenbessen Veenbessen
(gedroogde )
60 g g
Hazelnoten Hazelnoot50 g g
Teentjes knoflook Teentje knoflook3
Wortelen Wortel1 bussels bussel
Citroenrasp Citroenrasp1 tl tl
Peterselie Peterselie
Tijm Tijm
Krielaardappelen Krielaardappel800 g g
Honing Honing2 tl tl
Paneermeel Paneermeel80 g g
Sausbinder Sausbinder1 el el
Gevogeltefond Gevogeltefond200 ml ml
Boter Boter
Peper Peper
Zout Zout

Klassiek geroosterde en gevulde kalkoen met honingworteltjes, krieltjes en vleesjus

Je vindt dit recept leuk.

Je vindt dit recept niet meer leuk.

Er is een fout opgetreden. Probeer het nog een keer.

3:00 u.
(57)

Bereiding

 

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Laat de kalkoen op kamertemperatuur komen, spoel vanbinnen en vanbuiten goed af met koud water. Dep voorzichtig droog met keukenpapier. Hak de hazelnoten grof en hak de peterselie fijn. Meng het gehakt met de veenbessen, nootjes, de peterselie, 2/3 van de geperste knoflook, de citroenschil en het paneermeel en kruid met peper en zout. Vul er de kalkoen mee.
  2. Bind de poten van de kalkoen samen met keukentouw. Wrijf de kalkoen in met boter en kruid met peper en zout. Leg de kalkoen in een braadslede en zet 2,5 uur in de oven. Bedruip de kalkoen regelmatig met het braadvocht (de kerntemperatuur moet op het einde van de braadtijd ongeveer 74°C bedragen). Leg de krieltjes 30 minuten voor het einde van de braadtijd in de braadslede. Laat de gare kalkoen nog 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. 
  3. Schil ondertussen de wortelen en kook ze ongeveer in 10 minuten in gezouten kokend beetgaar. Smelt een klontje boter op een laag vuur en voeg de honing en het resterende geperste teentje knoflook toe. Kruid met peper en zout en verwarm 1 minuut. Leg de wortelen in een ovenschaal en giet er het zoete botermengsel over. Zet de schaal 15 minuten in de oven.
  4. Giet het braadvocht van de kalkoen in een pannetje, voeg de fond toe en laat tot de helft inkoken. Bind de saus met de sausbinder en kruid met peper en zout.
  5. Serveer de kalkoen met de krieltjes, de wortelen en de saus. Werk de worteltjes nog af met wat tijm.