Klassiek geroosterde en gevulde kalkoen met honingworteltjes, krieltjes en vleesjus

Klassiek geroosterde en gevulde kalkoen met honingworteltjes, krieltjes en vleesjus
MoeilijkheidMakkelijk
Voorbereiding2:30 u
Koken30 min

Voorbereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Laat de kalkoen op kamertemperatuur komen, spoel vanbinnen en vanbuiten goed af met koud water. Dep voorzichtig droog met keukenpapier. Hak de hazelnoten grof en hak de peterselie fijn. Meng het gehakt met de veenbessen, nootjes, de peterselie, 2/3 van de geperste knoflook, de citroenschil en het paneermeel en kruid met peper en zout. Vul er de kalkoen mee.

  2. Bind de poten van de kalkoen samen met keukentouw. Wrijf de kalkoen in met boter en kruid met peper en zout. Leg de kalkoen in een braadslede en zet 2,5 uur in de oven. Bedruip de kalkoen regelmatig met het braadvocht (de kerntemperatuur moet op het einde van de braadtijd ongeveer 74°C bedragen). Leg de krieltjes 30 minuten voor het einde van de braadtijd in de braadslede. Laat de gare kalkoen nog 10 minuten rusten onder aluminiumfolie. 

  3. Schil ondertussen de wortelen en kook ze ongeveer in 10 minuten in gezouten kokend beetgaar. Smelt een klontje boter op een laag vuur en voeg de honing en het resterende geperste teentje knoflook toe. Kruid met peper en zout en verwarm 1 minuut. Leg de wortelen in een ovenschaal en giet er het zoete botermengsel over. Zet de schaal 15 minuten in de oven.

  4. Giet het braadvocht van de kalkoen in een pannetje, voeg de fond toe en laat tot de helft inkoken. Bind de saus met de sausbinder en kruid met peper en zout.

  5. Serveer de kalkoen met de krieltjes, de wortelen en de saus. Werk de worteltjes nog af met wat tijm.