De hoogste kwaliteit voor de laagste prijs
No fail kalkoen

Het recept is toegevoegd aan je favorieten.

Toon favorieten

Het recept is verwijderd uit je favorieten.

Toon favorieten

Er is een fout opgetreden. Probeer het nog een keer.

Ingrediënten

Kalkoenen Kalkoen
(van 4 kg)
1
Boter Boter
(op kamertemperatuur)
350 g g
Mandarijnen Mandarijn
(ongepeld, in plakjes)
3
Tijm Tijm4 takjes takje
Sjalotten Sjalot
(gepeld, in partjes)
4
Wortelen Wortel
(geschild, in reepjes)
3
Stengels selder Stengel selder
(groene)
2
Rode porto Rode porto50 ml ml
Bosbessenconfituur Bosbessenconfituur2 el el
Kookroom Kookroom1 dl dl
Peper Peper
Zout Zout

No fail kalkoen

Je vindt dit recept leuk.

Je vindt dit recept niet meer leuk.

Er is een fout opgetreden. Probeer het nog een keer.

4:30 u.
(10)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175°C. Maak tussen het vel en het vlees van de kalkoen met je vingers of een lepel ruimte vrij. Begin onderaan de poot en ga zo verder tot bovenaan de rug.
  2. Duw de helft van de boter in de holte en besmeer er het vlees mee. Stop de tijm en de partjes mandarijnen in de holte. Gebruik een tandenstoker om het vel dicht te houden. Besmeer ook de buitenkant van de kalkoen met boter. Kruid de kalkoen met peper en zout.
  3. Leg de kalkoen met de borst naar beneden in de braadslede en zet in de oven. Leg er de groenten rond. Reken ongeveer 1 uur oventijd voor 1 kg kalkoen. Bedruip de kalkoen om de 20 minuten met het braadvocht. Keer in de helft van de gaartijd de kalkoen om. Je kan de gaarheid van de kalkoen eventueel meten met een vleesthermometer. Als de kerntemperatuur 78ºC is, mag de kalkoen uit de oven. Laat 15 minuten rusten onder aluminiumfolie.
  4. Giet het braadvocht door een zeef, schep het bovenste laagje vet weg en breng aan de kook in een steelpannetje. Giet er de porto bij en laat even inkoken. Roer er de room en de bessenconfituur onder en laat de saus wat indikken. Snij de kalkoen aan en serveer er de saus bij.