No fail kalkoen

No fail kalkoen
MoeilijkheidMakkelijk
Koken4:30 u

Voorbereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175°C. Maak tussen het vel en het vlees van de kalkoen met je vingers of een lepel ruimte vrij. Begin onderaan de poot en ga zo verder tot bovenaan de rug.

  2. Duw de helft van de boter in de holte en besmeer er het vlees mee. Stop de tijm en de partjes mandarijnen in de holte. Gebruik een tandenstoker om het vel dicht te houden. Besmeer ook de buitenkant van de kalkoen met boter. Kruid de kalkoen met peper en zout.

  3. Leg de kalkoen met de borst naar beneden in de braadslede en zet in de oven. Leg er de groenten rond. Reken ongeveer 1 uur oventijd voor 1 kg kalkoen. Bedruip de kalkoen om de 20 minuten met het braadvocht. Keer in de helft van de gaartijd de kalkoen om. Je kan de gaarheid van de kalkoen eventueel meten met een vleesthermometer. Als de kerntemperatuur 78ºC is, mag de kalkoen uit de oven. Laat 15 minuten rusten onder aluminiumfolie.

  4. Giet het braadvocht door een zeef, schep het bovenste laagje vet weg en breng aan de kook in een steelpannetje. Giet er de porto bij en laat even inkoken. Roer er de room en de bessenconfituur onder en laat de saus wat indikken. Snij de kalkoen aan en serveer er de saus bij.