Traditioneel gevulde kalkoen

Traditioneel gevulde kalkoen
MoeilijkheidGemiddeld
Koken2:15 u

Voorbereiding

  1. Ontbeen de kalkoen:Leg de kalkoen op de rug met de nek naar voren. Trek het vel over de kalkoenborst strak aan. Maak nu een insnijding aan de rechterkant, langs het borstbeen, en volg hierbij de contouren van de ribben. Laat de filet mooi naar beneden glijden, maar hem snijd niet door. Herhaal dit ook aan de linkerkant. Nu is het borstbeen mooi vrij. Breek het borstbeen van de ruggengraat en snijd met een scherpe schaar (bv. een wildschaar) het borstbeen van de rug.

  2. Verwarm de oven voor op 180 °C en leg alle ingrediënten klaar.

  3. Maak eerst de vulling:Hak de champignons, knoflook, walnoten en gedroogde abrikozen fijn. Meng met de rest van de ingrediënten voor de vulling. Kruid met peper en zout. Kneed alles samen.

  4. Vul de kalkoen op met de vulling.Leg hem op het ovenrooster en schuif er een braadslee onder.

  5. Borstel de kalkoen in met olijfolie.

  6. Leg de boter in klontjes op de kalkoen.

  7. Schuif de kalkoen in de oven en bak 30minuten tot hij mooi goudbruin is. Dek af met een vel aluminiumfolie en bak 1 uur. Verwijder de aluminiumfolie en bak nog 30 minuten. Je kunt de gaarheid controleren door in de kalkoen te prikken met een vleesthermometer. De kerntemperatuur van het vlees moet 78°C bedragen.

  8. Haal de kalkoen uit de oven, laat een half uur rusten onder een vel aluminiumfolie zodat de vleessappen zich weer kunnen verdelen en versnij daarna.

  9. Serveer de kalkoen met oosterse taboulé.